Martyna Mrozik ukończyła Biotechnologię medyczną na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi, ale chęć pracy z drugim człowiekiem spowodowała, że obecnie kończy studia magisterskie z Dietetyki na macierzystej uczelni. Zdobyte wykształcenie pozwala jej łączyć w pracy wielowymiarowe podejście oparte na dowodach naukowych z praktyczną wiedzą dietetyczną. Martyna jest członkiem Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia oraz Studenckiego Koła Naukowego Chorób Cywilizacyjnych. Swoją wiedzę nieustannie rozszerza na licznych szkoleniach i konferencjach.
Co Martyna sądzi o swojej profesji i współpracy dietetyka z pacjentem?:
„Bliskie są mi założenia Diety Planetarnej. Plan dietetyczny dostosowuję do możliwości kulinarnych, finansowych jak i czasowych pacjenta, co w praktyce oznacza smaczną i wygodną dietę. Oprócz indywidualnego i elastycznego podejścia stawiam też na ograniczenie marnowania żywności. W obszarze moich zainteresowań znajdują się diety odchudzające, diety na przytycie, diety eliminacyjne w przebiegu alergii i nadwrażliwości, dietoterapia w chorobach układu pokarmowego (m.in. refluks, IBS, SIBO) i trądziku.
We współpracy z pacjentem cenię otwartą komunikację. W procesie zmian nawyków żywieniowych stawiam na metodę małych kroków, partnerską relację, wsparcie i obustronne zaangażowanie. Wyznaję zasadę, że to dieta powinna się dostosować do człowieka, co przekłada się na trwałą zmianę stylu życiu bez zbędnych wyrzeczeń i głodzenia się.”
Twój koszyk aktualnie jest pusty.