DIAGNOSTYKA MOLEKULARNA
Od wynalezienia IgE minęło już ponad pół wieku. Postęp jaki naukowcy uczynił się od tego momentu jest ogromny. Przełomem w historii diagnostyki alergii jest rozwój diagnostyki molekularnej, związanej z inżynierią genetyczną. Zakładając, że alergenem może być każda struktura, która posiada białko, zaczęto badać reakcje alergicznie nie na konkretny pokarm, a na białka w nim zawarte. Podobnie w przypadku alergii wziewnej i kontaktowej, naukowcy za główny cel badawczy obrali poszczególne białka tworzące cały alergen. Diagnostyka molekularna zwana także diagnostyką opartą na komponentach, służy do potwierdzenia obecności oraz oceny stężenia przeciwciał IgE swoistych w stosunku do molekuł alergenowych w surowicy. Znajomość konkretnego białka alergizującego, a nie samego źródła alergii niesie za sobą szereg korzyści.
ALERGIA
W obecnych czasach terminy: alergologia, alergia, astma są używane bardzo powszechnie. Choroby alergiczne należą do najczęściej występujących chorób przewlekłych. O wadze problemu decyduje zarówno skala zachorowań, jak również ich przebieg stwarzający ryzyko utraty zdrowia i życia. Choroby te stanowią nie tylko problemem medyczny, ale także społeczny i ekonomiczny, pogarszają jakość życia pacjentów i ich rodzin. Wzrost zapadalności na wszelkie choroby alergiczne w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat został potwierdzony i opisany w licznych badaniach epidemiologicznych. Choć dynamika rozwoju alergii jest odmienna w poszczególnych regionach świata, obszar Europy Środkowo-Wschodniej, w którym znajduje się również Polska, cechuje szczególnie duży współczynnik wzrostu zachorowalności na choroby alergiczne. Przypuszczalnie może mieć to związek z wszelkimi przemianami społeczno- ustrojowymi i wzrostem uprzemysłowienia tego rejonu. Podniesienie standardu i nadmierna higienizacja życia, nadużywanie środków farmakologicznych, zanieczyszczenie środowiska człowieka oraz kontakt z wszechobecną chemią spożywczą i przemysłową to czynniki, które przyczyniły się do spadku odporności ludzi i gwałtownego wzrostu liczby pacjentów cierpiących z powodu alergii..
AZS
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba skóry przebiegająca z okresami zaostrzeń i remisji, której towarzyszy uporczywy i nawrotowy świąd oraz liszajowacenie skóry. Szacuje się, że ta choroba dotyka około 20% populacji. Początek rozwoju AZS przypada zwykle między 3 a 6 miesiącem życia. U ok. 40% dzieci choroba ustępuje z wiekiem. U pozostałych chorych zdarzają się nawroty w wieku dorosłym. AZS wynika z genetycznie uwarunkowanej, nieprawidłowej reakcji immunologicznej (nadmierna reaktywność komórek Langerhansa, związana z nieprawidłową odpowiedzią odpornościową na małe dawki antygenów, w wyniku której dochodzi do nadmiernego wytwarzania przeciwciał IgE skierowanych głównie przeciwko tym alergenom). Przeciwciała IgE wykazują zdolność do wiązania swoistych alergenów, które są następnie modyfikowane i prezentowane limfocytom T pomocniczym. Prowadzi to do proliferacji tych komórek i wytworzenia się przewagi komórek pomocniczych Th2, które wydzielają cytokiny prozapalne, między innymi interleukiny 4, 5 oraz 10, które pogarszają stan kliniczny skóry.
OAS
Zespołem alergii jamy ustnej (OAS) nazywamy zespól objawów wynikających z alergii krzyżowej na pyłki roślin i pokarmy. Polega na tym, że osoba pierwotnie uczulona na alergeny wziewne np. na pyłki drzew, traw czy chwastów reaguje również szeregiem objawów klinicznych po zjedzeniu różnych owoców, warzyw, orzechów lub przypraw. Przyczyną tej przypadłości jest wysoki stopień podobieństwa budowy alergenów wziewnych i pokarmowych. Do głównych objawów OAS zaliczamy: pieczenie, świąd i obrzęk języka, warg, podniebienia oraz gardła występujące bezpośrednio po zjedzeniu surowych owoców lub warzyw. Objawom tym może towarzyszyć również kichanie, świąd nosa lub łzawienie oczu. Zazwyczaj pokarm poddany gotowaniu lub pieczeniu nie wywołuje objawów OAS, ponieważ proces obróbki termicznej powoduje zniszczenie struktury białkowej alergenu.
POKRZYWKA
Pokrzywka to niejednolity zespół chorobowy o zróżnicowanej (często nieznanej) przyczynie i zbliżonym obrazie klinicznym, w której wykwitem pierwotnym jest bąbel pokrzywkowy. Wyróżnia się wiele rodzajów oraz wiele przyczyn pokrzywki. Pokrzywka często ma podłoże alergiczne, związane z nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego na kontakt z alergenem. Działanie czynników wywołujących pokrzywkę prowadzi do uwolnienia z komórek tzw. mediatorów zapalnych (np. histaminy, serotoniny, prostaglandyny, leukotrieny). Mediatory te, działając na drobne naczynia krwionośne, rozszerzają je i zwiększają ich przepuszczalność. Ostatecznie dochodzi do pojawienia się zaczerwienienia skóry i przechodzenia płynu ze światła naczyń do otaczających tkanek i rozwoju obrzęku w postaci bąbla. Mediatory odpowiedzialne są też za świąd skóry. Diagnozy pokrzywki dokonuje się głównie w oparciu o ocenę charakterystycznych zmian skórnych i wywiad z pacjentem. W diagnostyce pokrzywki alergicznej wykorzystuje się: testy skórne punktowe z zestawem alergenów wziewnych i pokarmowych, oznaczenie surowiczego stężenia antygenowo swoistych IgE skierowanych przeciwko podejrzanym alergenom oraz próbę eliminacji i prowokacji alergenem. Pacjenci ze zdiagnozowana pokrzywką powinni: unikać kontaktu z alergenem lub czynnikiem będącym u nich wyzwalaczem histaminy (jeśli został zidentyfikowany), unikać czynników nieswoiście nasilających lub wywołujących pokrzywkę (kwas acetylosalicylowy, opioidy, alkohol, stres psychiczny), poddać się leczeniu choroby podstawowej, jeśli pokrzywka ma charakter wtórny.
OBRZĘK NACZYNIORUCHOWY
Obrzęk naczynioruchowy to choroba skóry i błon śluzowych charakteryzująca się występowaniem ograniczonych obrzęków. Podłożem choroby jest zwiększona przepuszczalność naczyń krwionośnych, spowodowana degranulacją mastocytów i uwolnieniem z nich licznych wazoaktywnych i prozapalnych mediatorów. Najczęstsze przyczyny to alergie (zależne od związanych z uczuleniem przeciwciał IgE), autoimmunizacja, czynniki niealergiczne (np. inhibitory konwertazy angiotensyny, konserwanty itp.) oraz niedobór inhibitora składnika C1 dopełniacza (wrodzony i nabyty).